czwartek, 9 lipca 2009

Piernik Domowy


W moim domu nigdy jeszcze nie zdążył poleżeć dłużej niż dwa dni. Niby taki zwyczajny, a jednak skutecznie kusi swym zapachem rozchodzącym się po całym domu, uciekając na klatkę schodową. Nie wyobrażam sobie świąt bez niego...


  • 3 jaja

  • 1 szkl. cukru (może też być ¾ szklanki)

  • 1 szkl. miodu

  • 1 szkl. mocnego naparu z kawy - ostudzonego

  • 3 szkl. mąki

  • ¾ szkl. oleju

  • torebka przyprawy korzennej do pierników

  • płaska łyżeczka sody oczyszczonej

Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem, a następnie dodawać po kolei:

  • miód

  • ostudzony napar z kawy (w kubku zalewam 3 łyżki mielonej kawy, a do ciasta wlewam przez sitko - bez fusów)

  • mąkę przesianą po jednej szklance

  • przyprawę korzenną

  • sodę

Następny składnik dodajemy po tym jak się poprzedni połączy z masą. Najlepiej ciasto mieszać mikserem (żółtka z cukrem na wysokich obrotach, a podczas dodawania składników, powoli na „1”). Wytrwali mogą ręcznie ucierać gałką w makutrze.

Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z ciastem łyżką z „góry na dół”.

Po dokładnym i delikatnym wymieszaniu, masę przelewamy do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Podana porcja starcza na 2 keksówki o rozmiarach 30x12 lub 1 keksówkę o rozmiarze 29x16.

Foremkę włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Po wyrośnięciu ciasta, gdzieś tak po około 30-45 minutach zwiększyć temperaturę do 200 stopni C i dopiekać jeszcze przez około 20-30 minut. Należy pilnować, aby piernik nie przypalił się za bardzo. Jeśli zaczyna być mocno opalony, zmniejszamy temperaturę piekarnika.


Porady:

  • ciasta zazwyczaj piekę włączając tylko dolną grzałkę na środkowym stopniu, nie używam innych wymyślnych funkcji, które można znaleźć w piekarnikach

  • dla smakoszy polecam wsypać do piernika ulubione bakalie

  • oczywiście piernik bez czekolady na wierzchu, to nie jest piernik – tak uważa mój mąż ;) i jednak ma rację


POLEWA CZEKOLADOWA

  • tabliczka czekolady mlecznej

  • 2 łyżki mleka

  • płaska łyżeczka masła lub margaryny

Czekoladę połamać do garnuszka, dodać mleko i masło i najlepiej w kąpieli wodnej rozpuścić często mieszając. Polewę można też przygotować bezpośrednio na gazie, jednak wtedy proponuję ją cały czas mieszać. Przyozdobić piernik tworząc na nim własne, niepowtarzalne wzorki.


Wgryzając się w ciepły jeszcze kęs życzę smacznego...


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz